Institut für Bienenkunde / Institute for Beekeeping

 

Concept: Urban green is a defining element of our cities and communities. It takes on diverse social, health, economic, ecological and climatic functions and thus makes a key contribution to securing and improving the quality of life, environmental justice and climate resilience in the municipalities. Urban green has become the habitat for many bee colonies. In the competition area, the urban green is characterized by allotments, which represent a special urban fabric and are an indispensable part of the green infrastructure of our country. In total there are about 2.3 million allotments in Europe, which are often cultivated with small houses. Thus, the draft provides for a responsible approach to the environment and has the goal of further developing this infrastructure with its urban development potential as needed. The derived form of the buildings with their small pitched roofs is developing into an innovative institute building, which impresses with its materiality and structure and fits into the regional environment. The new Institute for Bee Science in Oberursel is planned on the gradient of urban structure to natural space.

Urban Design: The environment is characterized by a small garden structure with greenhouses, or max. 2-storey housing construction with pitched roofs. The proposed design takes up the architectural form of the greenhouses and reinterprets them in the context of the institute’s construction. The planned building blends into the landscape as a transition between the domestic structures and the allotments on two levels and thus gently. The monolithic designs, which at the same time reflect their function, are connected by a central public space. This leads over, to an extensively green roof garden, with a view of Oberursel (Taunus) and Bad Homburg at the height. The public space, the roof garden and the ground floor space form a spatial structure with clearly structured visual axes. The building structure of beekeeping and workshops fits into the sloping terrain to the east. The ground floor merges foyer, seminar, library and honey sales into a multifunctional spatial unit. This composition is synergistically complemented by the research section, which also includes teaching, and aligns north-east. Oriented south-west is the administration.